Weekly News

Nagenoeg iedere gemeente heeft anno 2016 een accountmanager in dienst die bedrijven naar de industrieterreinen moet lokken. ONTWIKKELINGEN

Concurrentie logistieke hotspots moordend

Dacht u dat de meeste logistiek bedrijven voor Rotterdam kozen? Integendeel, al jaren wisselen Limburg, West-Brabant en Tilburg om en om stuivertje in de top 3 van de verkiezing logistieke hotspot van het jaar. De slag wordt de ene keer gewonnen door Roosendaal, dan weer door Venlo, Moerdijk of Tilburg.

De vlag ging in september uit in Tilburg. Rhenus Contract Logistics maakte bekend dat ze haar nieuwe distributiecentrum van 60.000 vierkante meter in deze gemeente vestigt. Werkgelegenheid: 250 banen. Oppervlakte van het terrein: 7,2 hectare, een van de laatste kavels van deze omvang in Tilburg. De beslissing voor Tilburg werd niet zomaar genomen, er was veel concurrentie. Nagenoeg iedere gemeente heeft anno 2016 een accountmanager in dienst die bedrijven naar de industrieterreinen moet lokken.

Zo startte in Roosendaal in september 2015 de bouw (kostprijs 26 miljoen euro) van het kledingdistributiecentrum van Primark (90.000 vierkante meter, 400 banen) en kozen DSV (30.000 m2), Modelabel Michael Kors (16 ha, 100.000 m2) en Groep Heylen (Tommy Hilfinger, Calvin Klein, 145.000 m2) voor Venlo waar ook het Amerikaanse bedrijf Stryker zijn Europese distributiecentrum met 30.000 vierkante meter grond uitbreidt.

Een klein probleem: de gemeentes die elkaar beconcurreren in de logistieke top 3 hebben eigenlijk geen Unique Selling Points. Allen adverteren met hun multimodale ontsluiting, de locatie tussen Antwerpen en Rotterdam in en het aanbod aan personeel. Hoe kom je dan als winnaar uit de bus? Het is een combinatie van het bieden van de juiste faciliteiten, lobbyen en geluk. En als je als gemeente de vergunning snel in orde hebt, is dat ook een mooie pre, aldus diverse accountmanagers. Maar ook dat beloven allen, geen wonder dat er steeds stuivertje gewisseld wordt bij de verkiezing voor Logistieke Hotspot.

In Venlo is Richard Elich als commercieel directeur bij TGreenport Venlo/Trade Port Noord Venlo (350 ha) verantwoordelijk voor de aquisitie. In 2014 werd op TPN ruim 20 hectare uitgegeven, in 2015 was dan bijna 40 hectare en voor 2016 ligt de verwachting op meer dan 40 hectare. Aan de zichtkant ligt de prijs op 127,50 euro de vierkante meter, niet-zichtlocaties zijn 2,50 euro goedkoper. Elich: “Op die prijzen moet je je niet blindstaren. In Venlo heb je een zandgrond, je hoeft niet te heien. Op andere locaties moeten palen bijvoorbeeld 17 meter de grond in, dan moet je nog 30 procent bij de grondprijs optellen.”

In 2016 haalde TPN een grote klant binnen, die zich bezighoudt met modelogistiek, een warehouse van maar liefst 62.000 vierkante meter. Ook is er een contract getekend voor de komst van een e-commercebedrijf, 120.000 vierkante meter. “De meeste grote kavels zijn dan wel uitgegeven, we gaan dan nieuwe gronden gereed maken.”

Maar ook in het West-Brabantse Roosendaal gaat het goed. Zo breiden eHealth Ventures Group en Medpets.nl dit jaar op Bedrijventerrein Borchwerf II uit met een kavel van ongeveer 4.000 m2. Maandelijks verlaten ruim 30.000 pakketten hier het warehousevoor klanten in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Borchwerf II CV is op dit moment met diverse partijen in gesprek voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Roosendaal concurreert onder meer met een verkorte procedure voor de afhandeling van bouwaanvragen, pre-toetsing en een ruim aanbod aan kavels van verschillende formaten. Directeur Leo Welters over de kavelaanvragen: “Het is niet zo dat elke aanvraag direct leidt tot een verkoop. Wel zijn we in gesprek met meerdere gegadigden en het kan zomaar hard gaan nu. We kunnen bedrijven in ieder geval op dit moment nog faciliteren. Kavels van vijf tot zes hectare, drie hectare en kavels van een halve tot tweeënhalve hectare zijn nog beschikbaar.”

Feit

Venlo-Venray prijkt dit jaar voor de negende keer als Logistieke Hotspot nummer 1 op de Logistieke Kaart van Nederland, een verkiezing van Vakblad Logistiek. Deze positie werd dit jaar maar net geprolongeerd want het verschil met West-Brabant (tweede) en Tilburg-Waalwijk (derde) is minimaal. Het gat tussen de gevestigde top-3 en ‘de rest’ is groot.

Delen

Journalist

Malini Witlox

Related articles