Weekly News

Dennis van Beers, Directeur van Festo BV. ONTWIKKELINGEN

Smart Industry biedt kansen

'De tijd dat machines zo zijn ingericht dat je er een miljard identieke producten per jaar mee aflevert, is voorbij'

Producten worden steeds vaker modulair opgebouwd. Wat betekent dat voor de fabrikanten?

“De tijd dat machines zo zijn ingericht dat je er een miljard identieke producten per jaar mee aflevert, is voorbij. De consument wil zelf invloed hebben op de producten die hij koopt. Bijvoorbeeld door te bepalen welk patroon er op zijn gympen zit. Dat vraagt om een totaal andere besturingsarchitectuur van de machines waarin deze producten worden geproduceerd. Er wordt meer intelligentie toegevoegd, machines communiceren continu met elkaar.”

 

Wat vraagt dit van het personeel?

“Je zult teamgericht moeten werken aan een functionele oplossing. Omdat machines steeds intelligenter worden, wordt remote diagnose belangrijker. Via een chip kan een engineer op afstand data uitlezen. Wat is de conditie van de machine? Op termijn kun je dan naar de onbemande fabriek toe, met personeel dat op afroep langskomt.”

 

Machines hebben een afschrijvingstermijn. Kunnen bedrijven de vernieuwingen wel bijbenen?
Smart Industry biedt enorm veel kansen. De technologie is niet de begrenzende factor, maar de leveranciers en systeembouwers die nieuwe technologieën niet snel genoeg adopteren. Maar als je wacht tot klanten je product niet meer willen, ben je te laat met vernieuwen.”

Delen

Journalist

Malini Witlox

Related articles