Weekly News

Managing director van Gibas Automation. PRODUCTIE

Samenwerken met de cobot

"Een volwaardige autonome robot moet alles helemaal zelfstandig kunnen."

Wat is een collaboratieve robot precies?

”Een ‘cobot’ is een robot die in dezelfde ruimte, zonder hekwerken en andere veiligheidssystemen, met een operator (degene die het apparaat bedient, red.) kan samenwerken. Belangrijk daarbij is ook dat hij gebruiksvriendelijk is. Dat laatste wordt veel vergeten. Zelfs iemand die geen verstand van techniek heeft, moet een ’cobot’ kunnen bedienen.”


Wat is het voordeel van een cobot ten opzichte van een volautomatische robot?

“Een volwaardige autonome robot moet alles helemaal zelfstandig kunnen. In een tijd waar we zoveel en zo snel mogelijk productie op maat willen maken, is dat een dure grap. Bovendien gaat de kwaliteitscontrole volautomatisch, wat veel tijd en daarmee geld kost. Bij een cobot gebeurt de kwaliteitscontrole door de mens - als je ziet dat er een fout in het systeem zit, pas je dat direct aan. Dat is veel efficiënter. De cobots vervangen robots niet, maar lossen problemen op die eerst niet op te lossen waren.”


Wat zijn de mooist denkbare toepassingen?

“Dat zijn voorbeelden die medewerkers echt helpen. Zo is er in een Groningse kroeg een cobot die likeuren tapt. Een gemiddelde barman heeft totaal geen robot-technische kennis, maar weet wel hoe hij die robot moet bedienen. Dan wordt zo’n cobot echt je vriendje."

Delen

Journalist

Journalist

Related articles