Weekly News

Hoe kies je een WMS?

Logistiek dienstverleners en verladers gebruiken Warehouse Management Systemen voor het optimaal uitvoeren van hun inslag, opslag en uitslag in hun warehouse. Het gaat om een systeem dat niet enkel weet en meebepaalt waar in het warehouse producten staan opgeslagen, maar ook opdrachten naar de medewerkers stuurt. Er zijn enorm veel aanbieders van WMS, maar hoe maak je daaruit een keuze?

“Het beste WMS is datgene dat via een geïntegreerde koppeling goed matcht met het ERP-systeem”, stelt Willem Mulderij, onafhankelijk adviseur bij Som 4. “Als dat niet het geval is en later nog aangepast moet worden, dan kost dat een bedrijf veel geld.”


Daarom moeten bedrijven allereerst hun eigen activiteiten in kaart brengen. “Wat wil ik mijn klant bieden, wat doe ik nu en de komende jaren? Is mijn voorraadbeheer dynamisch of statisch? Hoe zit het met douanehandelingen?” Mulderij adviseert directieleden ook om de toekomstige gebruikers van het systeem bij het selectieproces te betrekken. “Zij weten vaak beter dan het management hoe het proces er in detail uitziet.”


De keuze voor een WMS-aanbieder begint met een longlist, stelt Mulderij. “Wie heeft er ervaring in de specifieke branche, hoe zit het met trainingen en servicecontract? En: wat is het budget? Sommige systemen zijn in de basis al zo omvangrijk dat het met 100.000 euro start en dat is vaak niet nodig voor een simpel logistiek proces.”


Deze longlist wordt vervolgens teruggebracht naar een shortlist, waarna klant specifieke demonstraties volgen. Dan krijgen twee aanbieders bijvoorbeeld de opdracht om op basis van uw proces een douaneproces in te richten. Daarna kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden.


Delen

Journalist

Malini Witlox

Related articles