Weekly News

Industrie 4.0 vraagt om smart sensors

Smart sensors binnen de industriële automatisering kunnen veel meer dan de vroegere sensors in de klassieke zin. Zo zijn ze in staat om allerlei diagnostische gegevens te leveren en maken ze bepaalde parametrisatie mogelijk, die benodigd is voor de digitalisatie van het productiesysteem. Hoe ‘slim’ ze ook zijn, automatiseerders moeten de enorme hoeveelheid data die zo wordt verkregen, nog wel omzetten in de juiste informatie.


Het omschakelen naar werken met smart sensors vraagt om bewustwording van de gebruikers, maar ook om aanpassingen in het complete machine-arsenaal en de gebruikte besturingsopzet. 


De meerwaarde van smart sensors zit hem in flexibel produceren, dat wil zeggen de mogelijkheid om grote volumes te laten vervangen door kleine, customized productseries, naast procesoptimalisatie door analyse van diagnostische informatie ten behoeve van aanpassingen en verbeteringen van specifieke aspecten van het productieproces. Ook biedt de inzet van smart sensors de mogelijkheid tot het monitoren van productieprocessen, evenals de detectie en het voorspellen van benodigd onderhoud. Last but not least zorgt het voor een decentralisatie van intelligentie, waarbij sensoren allerlei taken zelf, los van de centrale besturing, kunnen afhandelen. Met behulp van sensoren wordt zodoende de basis gelegd voor Industrie 4.0.


Delen

Journalist

Erzsó Alföldy

Related articles