Weekly News

Arnold Stokking: “Goede beveiliging staat bovenaan de agenda.” PRODUCTIE

Nederland staat bol van de hightech

Moderne auto’s zijn rijdende supercomputers en machines in fabrieken onderhouden contact met elkaar in geavanceerde netwerken. Deze onzichtbare logica in machines, die de slimheid van deze apparaten bepaalt, noem je embedded systems. “Door op dit vlak te innoveren bouwen we aan een sterke economie.”

"Door slimme technieken kunnen er veel verschillende modellen aan de lopende band gemaakt worden, en is het eenvoudig om nieuwe modellen rechtstreeks vanuit de laboratoria in de productielijn te voeren."

TNO steekt veel energie in het stimuleren van de ontwikkeling van de slimme embedded systems in machines. Daar komen veel nieuwe toepassingen uit voort, maar een goede beveiliging staat bovenaan de agenda, aldus Arnold Stokking. Hij brengt als managing director van TNO Embedded Systems Innovation (ESI) de industrie en academici samen om de ontwikkeling in Nederland te stimuleren. “Als je wilt dat een robot veilig is, dan zet je er een kooi omheen”, legt hij uit. “Een embedded system moet op zijn beurt beveiligd zijn om afluisterpraktijken te voorkomen.”

Daarnaast is het belangrijk dat systemen dezelfde taal met elkaar spreken. Audi en Volkswagen zullen elk hun eigen systeem ontwikkelen om zelfrijdende auto’s te maken, maar op de snelweg wil je wel dat die auto’s elkaar herkennen en begrijpen. Dat deel van de communicatie moet gestandaardiseerd verlopen. Een derde punt waar TNO zich op richt is intellectueel eigendom. In de Smart Industry lijkt geen ruimte voor een businessmodel met een geheim recept. Stokking: “Meedoen met de Smart Industry betekent dat apparaten en machines gegevens uitwisselen. De vraag: ‘van wie zijn de gegevens’ wordt daarmee een stuk ingewikkelder.”

Volgens Stokking hebben sommige bedrijven al goede antwoorden gevonden op de vragen over beveiliging, standaardisatie en intellectueel eigendom. “De Nederlandse Embedded Systems zijn van wereldklasse.” Een goed voorbeeld is volgens hem de ijzerfabriek van 247TailorSteel in Varsseveld. Zij laten hun digitale medewerker Sophia alle offertes opstellen en de productielijn is zo ingericht dat enkele stuks net zo makkelijk te maken zijn als massaproductie. Grootschaliger, maar zeker niet minder slim, is de scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten. Stokking: “Door slimme technieken kunnen er veel verschillende modellen aan de lopende band gemaakt worden, en is het eenvoudig om nieuwe modellen rechtstreeks vanuit de laboratoria in de productielijn te voeren.” Philips is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Nederlandse Smart Industry, laat woordvoerder Steve Klink weten: “In Drachten doen we samen met universiteiten en andere bedrijven onderzoek naar de meest efficiënte productiemethodes.”

Nederland staat volgens Stokking echter niet op zichzelf in deze ontwikkeling. “We zijn een exportland, en op die manier altijd verbonden met de buitenwereld.” Zo is TNO-ESI dit jaar een samen- werkingsverband aangegaan met het Duitse Fraunhofer Instituut voor Experimentele Software Engineering. “Voor sommige zaken zijn we als Nederland een maatje te klein. Maar we hebben een goede klik met Duitsland. Nederland en Duitsland zijn nog altijd grote handelspartners en de politiek is daar wat meer betrokken bij de ontwikkeling van de Smart Industry.”

Ondanks de initiatieven in Drachten en Varsseveld lopen we in Nederland volgens Stokking wat achter op het prioriteit geven aan innovatie. TNO-onderzoek wijst uit dat elke euro die je in R&D investeert, dubbel terugkomt. “Ik denk dat die schatting nog heel voorzichtig is. Als je niet innoveert moet je uiteindelijk op prijs concurreren. Wel innoveren betekent dat je nieuwe producten kunt maken, en bouwt aan een sterke economie. Die kant moeten we op.”

Feit

Het Embedded Systems Institute is in 2002 opgericht en als speciale onderzoeksgroep sinds januari 2013 onderdeel van TNO. Founding partners zijn ASML, NXP, Philips en Thales, samen met de TU van Delft en Eindhoven. Arnold Stokking is afkomstig van Philips, en sinds 2010 managing director van TNO.

Delen

Journalist

Dennis de Vries

Related articles