Weekly News

Nieuwe smaak netwerk dient zich aan

"KPN werkt al sinds 2015 aan zijn LoRa, een wifi-variant die over grote afstand kleine beetje data kan overbrengen."

Terwijl er gehamerd wordt op de ontwikkeling van Smart Industry, valt ook de term ‘IoT’ vaker en vaker. KPN, Vodafone en T-Mobile zetten in Nederland netwerken die speciaal geschikt zijn voor het Internet of Things.

Welke varianten zijn er?

KPN werkt al sinds 2015 aan zijn LoRa, een wifi-variant die over grote afstand kleine beetje data kan overbrengen. Zowel T-Mobile als Vodafone zetten in op Narrowband IoT (NB-IoT). Dit netwerk kan, anders dan LoRa, gebruik maken van bestaande 4G-zendmasten wat de uitrol een stuk gemakkelijker moet maken.

Wanneer kunnen we er gebruik van maken?

T-Mobile en Vodafone onthulden de plannen enkele maanden terug. “We willen het netwerk ergens midden volgend jaar commercieel lanceren”, zegt Jan Jongeneel, hoofd consumentendiensten van Vodafone. “We doen momenteel verschillende trials. Knelpunt is echter dat er nog geen apparaten beschikbaar zijn die gebruik kunnen maken van NB-IoT.”

Welke toepassingen zijn zoal mogelijk?

Ook T-Mobile doet verschillende proeven, zoals een sensor die informatie over vrije parkeerplekken verstuurt. Jongeneel: “NB-IoT biedt beter bereik binnenshuis en kan meer en sneller data overdragen. Veel bedrijven zien daarin weer kansen voor nieuwe business.”

Delen

Journalist

Journalist

Related articles