Weekly News

Liesbeth Gort Directeur FSC Nederland TECHNOLOGIE

Partnerschap DS Smith en FSC brengt duurzaamheid in verpakkingsindustrie naar hoger plan

DS Smith en FSC hebben een partnerschap getekend om de verpakkingsindustrie verder te verduurzamen.

Het belang van verantwoord bosbeheer hoef je eigenlijk niemand meer uit te leggen. De cijfers spreken voor zich. Elke minuut verdwijnt bosgebied ter grootte van 36 voetbalvelden. Leefgebied van tachtig procent van de dieren op aarde, en bijna een miljard mensen die er van afhankelijk zijn. En ontbossing is ook nog eens verantwoordelijk voor 15% van de CO2-uitstoot. Om een antwoord te formuleren op het ontbossingsprobleem werd ruim twintig jaar geleden FSC opgericht. Liesbeth Gort - directeur van FSC Nederland - legt uit: “Als producten het FSC-keurmerk dragen weet je dat het hout uit een bos komt dat op ecologisch, sociaal en economisch verantwoorde wijze wordt beheerd. Dus dat het wordt behouden als leefgebied voor planten en dieren. Dat er rekening is gehouden met de rechten van arbeiders en lokale bewoners. En dat er op duurzame én continue manier geld kan worden verdiend met het oogsten van hout. Want overal ter wereld zijn mensen en lokale economieën direct of indirect afhankelijk van bosbouw.”

DS Smith is al jaren FSC gecertificeerd. Dat betekent dat de verpakkingsmaterialenfabrikant heeft aangetoond hun stroom FSC-producten apart te kunnen houden van andere houthoudende producten. En die certificering betekent ook dat DS Smith het FSC-keurmerk op producten mag plaatsen. Maar DS Smith wilde graag meer betekenen. Half april maakte zij daarom bekend een partnerschap met FSC te zijn aangegaan. Doelstelling? Samen een nog actievere rol aannemen om het gebruik van FSC-gecertificeerde verpakkingsmaterialen in Nederland aan te jagen. Een stap vooruit ten opzichte van certificering. Sales & Marketing Director Benelux Erik Meijer legt uit waardoor deze samenwerking ingegeven is: “Dat is vooral door het besef dat we met zijn allen de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid dragen voor onze planeet. Dat duurzaamheidsdenken wordt bij DS Smith breed gedragen, en we willen daarin ook voortrekkers zijn. Wat ons betreft moet je het duurzaamheidsaspect rondom verpakkingen integraal bekijken. Welke grondstoffen koop je in? Hoe zet je ze in? Hoe win je ze weer terug? Supply Cycle Thinking noemen we dat. Door deze partnerschap kunnen we daar nog beter vorm aan geven. En natuurlijk is er ook een economisch belang. Wij bedienen veel grote klanten die ook vol gaan voor de duurzaamheidscyclus. Wij tonen zo aan daarin mee te kunnen.”

Liesbeth Gort is erg verheugd over het partnerschap. “FSC moet nog veel meer mainstream worden in de verpakkingsindustrie. Door het partnerschap met DS Smith zetten we een belangrijke stap vooruit om knelpunten in de keten weg te nemen, en de marketingkracht van verpakkingen nog beter benutten richting consumenten en bedrijven, ook in het buitenland waar FSC nog niet zo groot is als in Nederland. Lang nog niet alle brandowners zetten ons keurmerk op de verpakking, terwijl ze wel FSC-gecertificeerd papier gebruiken. Samen kunnen we hen van dat belang overtuigen. Daarnaast is DS Smith een partij waarmee de kennis over duurzaamheid in de hele keten kunnen vergroten.”

Erik Meijer beaamt dit: “We gaan binnenkort met andere FSC-partners om tafel om te kijken hoe we gezamenlijk FSC-verpakkingen beter op de kaart kunnen krijgen. Een andere concrete stap die volgt uit de partnerschap is een gesprek met vertegenwoordigers uit de ecommerce-branche. We zien dat er daar soms problematisch veel dubbel verpakt wordt, of teveel verpakkingsmateriaal voor kleine verzendingen wordt gebruikt. Daar willen samen met hen en FSC een antwoord op formuleren.”

Delen

Journalist

Nieuwe verpakkingsindustrie

Related articles